Zo bereik je jouw doelen wel

Huh? Hebben we het over goede voornemens in februari? Jazeker, want dit is het moment waarop jouw eerste paar voornemens en doelen waarschijnlijk al gestrand zijn. Ben je benieuwd hoe je jouw voornemens en doelen dit jaar wel kan bereiken? Lees dan verder en maak gebruik onze tips om met nieuwe energie aan de slag te gaan met jouw doelen voor dit jaar!

Maak het concreet

Maak jouw doelen zo concreet mogelijk. Dus niet: ik ga dit jaar meer sporten, maar: ik ga elke week minimaal één keer vijf kilometer hardlopen. Hoe concreter jouw doel, hoe makkelijker het wordt om je eraan te houden. Wees natuurlijk wel realistisch in jouw doelen en verwacht niet dat je binnen een maand een marathon kunt lopen wanneer je al een hele tijd niet hebt gesport. Concrete en realistische doelen stellen helpt jou om concrete acties te ondernemen en veranderingen te maken in jouw leven.

Focus je op één doel tegelijk

In één keer een complete levensstijl veranderen is erg lastig en kost enorm veel discipline. Door je te focussen op één doel tegelijk kun je in kleine  stapjes naar jouw ideale levensstijl of doel toewerken. Het herhalen van een actie is erg belangrijk om een nieuwe gewoonte te creëren. Door constant jouw actie uit te voeren en aan jouw concrete doel te werken zal dit met wat tijd een gewoonte worden die automatisch gaat en minder moeite kost. Wanneer je een gewoonte hebt gevormd is er ruimte voor een volgende stap of voornemen.

Deel je doel met anderen

Wist je dat het meer pijn doet om iets te verliezen, zelfs wanneer er iets met meer waarde mee gewonnen kan worden? Het brein van mensen is ingesteld op het voorkomen van verlies. Door hierop in te spelen kun je jezelf sterk motiveren om bepaalde keuzes te maken. Maak hier gebruik van door jouw doelen en voornemens te delen met vrienden en familie. De angst om respect en vertrouwen te verliezen zal je extra motiveren en helpen met het behalen van jouw doelen.

Kijk naar rolmodellen

Het is een goed idee om te kijken naar rolmodellen die jouw voornemens of doelen al wel hebben gehaald. Door te kijken naar de routines of levensstijlen van anderen wordt het makkelijker om gedrag te kopiëren en toe te passen in jouw eigen leven. Dit werkt volgens het social proof effect: een psychologisch effect dat er onbewust voor zorgt dat we gedrag van anderen afkijken en kopiëren omdat dit makkelijker is dan bewust na te denken over elke keuze die we maken.

Vier je successen

Wanneer het goed gaat en je jezelf houdt aan jouw voornemens mag dit gevierd worden. Een klein positief gebaar zoals een complimentje aan jezelf kan al helpen om jezelf gemotiveerd te houden. Door doelen onder te verdelen in kleine stapjes en jezelf te belonen wanneer het goed gaat houd je voornemens op de langere termijn beter vol.

Hulp nodig met veranderingen in jouw leven?

Ben jij op zoek naar verandering in jouw leven 0f heb je hulp nodig met het bereiken van jouw doelen? We helpen je graag tijdens onze een-op-een coaching sessies. Met gebruik van verschillende technieken uit de NLP methode of cognitieve gedragstherapie en onze ervaring in coaching helpen we je op een manier die bij jou en jouw doelen past. Lees meer over personal coaching en stuur ons een mailtje voor meer informatie of het plannen van een kennismakingsgesprek!