Hoe schrijven jou kan helpen groeien

Schrijven werkt therapeutisch. Het kan je helpen met inzicht krijgen in je persoonlijkheid en emoties en bijdragen aan het verwerken van trauma’s. De helende kracht van schrijven is al in meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Deelnemers laten in verschillende studies grote verbeteringen zien in de gemoedstoestand en stress levels na een bepaalde periode schrijven over traumatische gebeurtenissen. Hoe het helende mechanisme van schrijven precies werkt is zelfs in de wetenschap nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn meerdere theorieën hoe schrijven bij kan dragen aan persoonlijke groei, verminderen van stress en het verwerken van trauma’s. 

Schrijven schept afstand tussen jou en de gebeurtenis

Door het opschrijven van een traumatische gebeurtenis, of gebeurtenissen die een negatieve impact hebben op jouw gemoedstoestand, schep je afstand tussen jou, jouw emoties en de gebeurtenis in kwestie. Op deze manier kan de emotionele lading die je gekoppelt hebt aan de gebeurtenis, steeds een beetje afnemen. Het helpt je met het verwerken en accepteren.

Schrijven geeft je inzicht in jezelf

Het bijhouden van een dagboek of het opschrijven van jouw emoties kan je helpen met meer inzicht krijgen. Door jouw geschreven stukken te analyseren en terugkomende gevoelens, motivaties of thema’s te ontdekken kun je meer inzicht in jezelf krijgen. Wat vind jij belangrijk en hoe voel jij je in jouw dagelijks leven? Door het op te schrijven krijg je een beter overzicht in je gemoedstoestand, jouw waarden en wensen. Dit kan je weer helpen met het bijsturen van jouw leven in een positieve richting.

Schrijven schept rust in je hoofd

We worden dagelijks overspoeld met informatie. Zowel online als offline. Wist je dat er een limiet zit aan de hoeveelheid informatie die jouw hersenen kunnen verwerken? De afgelopen twintig jaar is de hoeveelheid informatie die we per dag te zien krijgen enorm toegenomen met de komst van het internet en social media. Niet gek dus dat je soms het gevoel kunt hebben dat je hooft overspoelt en je gevoelens je in de war kunnen brengen. Door op te schrijven waar je mee zit en wat je nog te doen staat kun je jouw gedachtes en gevoelens beter los laten en meer rust ervaren.

Wil je beginnen met schrijven?

Ben je benieuwd hoe schrijven jou kan helpen met het verbeteren van je gemoedstoestand of het verwerken van gebeurtenissen? Kom naar onze workshop Ontdekken door schrijven! Hier geven we je een introductie en gaan we met je aan de slag aan de hand van schrijfopdrachten. Ook helpen we je met het krijgen van inzicht in jouw geschreven stukken door ze samen te bespreken. Ervaring met schrijven is niet nodig en na de workshop kun jij zelf verder met schrijven om zo blijvende voordelen te ervaren. Neem een kijkje naar de workshop en stuur ons vrijblijvend een mailtje om je op te geven of meer informatie te krijgen. We zien je graag in onze workshop!