Cognitieve gedragstherapie

Wil jij leren om gaan met tegenslagen, veranderingen en mentale problemen? Grote kans dat cognitieve gedragstherapie jou hier mee kan helpen. Maar wat is cognitieve gedragstherapie precies? We leggen uit hoe de methode werkt waarmee Marjolein klanten van Best Moments coacht.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is een behandelvorm die mensen helpt om anders te kijken naar problemen, negatieve gedachten en gevoelens. We kijken hierbij vooral naar het heden en de toekomst. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie bewezen op het gebied van psychologische problemen zoals angsten en depressieve gevoelens. De behandelvorm is gebaseerd op drie uitgangspunten.

1. Je gedachten beïnvloeden je emoties

Negatieve denkpatronen kunnen doorbroken worden. Het begint met het herkennen van terugkerende negatieve gedachten. Door deze gedachten opnieuw te bekijken en realistisch te evalueren kunnen sommige gedachten ineens minder erg zijn dan ze in eerste instantie lijken.

2. Je gedrag bepaalt hoe je je voelt

Gedrag veranderen kan erg moeilijk zijn. Zoveel handelingen gaan onbewust en automatisch. Toch is het mogelijk om met oefeningen en rollenspellen angsten onder ogen te komen, te leren om mentaal en fysiek te kalmeren in een stressvolle situatie en destructieve handelingen te vervangen door positief gedrag.

3. Door anders tegen een situatie aan te kijken (gedachten) verandert je gevoel en je gedrag

Met behulp van oefeningen worden verschillende handvaten gegeven aan cliënten om beter om te gaan met destructieve gedachten en gedrag. Door samen gedachten en gedrag te herkennen, te evalueren en bewust te veranderen, kunnen problemen en symptomen draagbaarder worden of zelfs op den duur verdwijnen.

Kan cognitieve gedragstherapie jou helpen?

Denk jij dat cognitieve gedragstherapie jou kan helpen met stress, angst of andere mentale problemen? Neem dan eens contact met ons op via het contactformulier. Dan plannen we samen een gratis kennismakingsgesprek in en kun jij hierna beslissen of deze methode werkt voor jou!